2009 m. kovo 7 d., šeštadienis

Kaip užimti trimetį



Šiandien pagaliau perverčiau The Toddler's Busy Book, kurioje yra daug receptų, patarimų ir žaidimų mažiems vaikams (nuo pusantrų iki trijų metukų). Apskritai, knygos esmė - paskatinti mamas kūrybiškai žiūrėti į vaikų žaislus ir naudoti įvairius namų apyvokos daiktus, maisto produktus vaikams užimti.

Nors ši knyga didžiulio įspūdžio nepaliko, radau keletą visai neblogų minčių, kuriomis pasidalinsiu.

Žaislų kategorijos

Žaislai, lavinantys smulkiąją motoriką: karoliukai, kaladėlės, dėžutės, įvairios pakuotės, žaislai "matrioškos" (telpantys vienas į kitą), formų rūšiuoklė (kurią galima pasidaryti iš naujų batų dėžės, dangtyje išpjovus atitinkamų formų skylutes), medinės mįslės ir dėlionės, vandens žaislai ir špūlės (taip taip, tos nuo siūlų, kurias galima ir spalvoti, ir kaip karolius suverti).

Žaislai, lavinantys motoriką: kamuoliai, traukiami/stumiami žaislai, žaislai, kuriais galima važiuoti, supynės ir čiuožyklos.

Žaislai, lavinantys vaizduotę: knygos, konstruktoriai, lėlės, lėlių baldai ir drabužiai, maisto žaislai (maisto produktai, indai ir t.t.) , rankų bei pirštų lėlės, žaisliniai telefonai, mašinėlės, bei minkšti žaislai.

Žaislai, lavinantys kūrybingumą: spalvinimo knygelės, pieštukai, klijai, dažai, popierius, plastilinas bei minkymo tešla, kempinės.

Žaislai, lavinantys muzikos įgūdžius: ksilofonas, būgneliai ir kiti žaisliniai instrumentai.


O štai keletas žaidimų, kurie patraukė mano akį:

  • Buteliukas/barškutis: į tuščią mineralinio vandens buteliuką įpilkite spalvotų ryžių ar makaronų. Užklijuokite buteliuko dangtelį, jei vaikas jau moka atsisukti. (Variacija - Svajai labai patiko žaisti su puspilniu (ar pustuščiu?) buteliu vandens. Raibuliavo jis prieš saule, ridenosi, ir buvo pritaikytas kaip svarmuo :) )
  • Maitinimo kėdutė/meškerė: pririškite ne itin ilgas virveles prie mėgstamiausių vaiko žaisliukų (ne per ilgas, kad negalėtų apsisukti aplink kaklą). Kitus virvelių galus pririškite arba priklijuokite lipnia juostele prie maitinimo kėdės padėklo. Vaikiukui turėtų patikti meškerioti žaisliukus ir mesti juos atgal.
  • Meškutis krepšyje: prie lovelės pastatykite krepšelį (skalbinių krepšys tiks), o vaikui duokite keletą minkštų žaislų. Tegu vaikas mėto meškučius ir kitus žaisliukus į krepšį. Galima skaičiuoti: vienas, du, trys, metam.
  • Stebuklingos servetėlės: vienas paprasčiausių ir lengviausių žaidimų vaikams - traukti servetėles iš servetėlių dėžutės. Galit į seną servetėlių dėžutę pridėti įvairių skudurėlių, medžiagos gabalėlių.
  • Želė dažai: iš anksto paruoškite įvairių spalvų želė. Želė gabaliukus sudėkite ant maitinimo kėdutės padėklo ar stalo. Tegu vaikas žaidžia su spalvom. Nebus bėda jei ir suvalgyts :)
  • Įdomūs piešimai: pabandykite piešti plunksna. Pripilkite ant lapo daugiau dažų ir tegu vaikas bando piešti pūsdamas į dažų balutę šiaudeliu.
  • Piešimo šokis: (ši mintis įdomi, bet labiau tinka lauke, ir neįsivaizduoju, ką daryti su darbo rezultatu). Patieskite didelį lapą popieriaus (arba seną paklodę) ir įpilkite į negilų dubenį dažų. Paleiskite gražią muziką. Tegu vaikai, įlipę į dažus, šoka ant paklodės. Tik būkit pasiruošę vandens ir rankšluosčių.
  • Smėlio dėžė namuose: kaip jau rašiau rice crispies dienoje, vaikams labai patinka žaisti su kokiais sausais pusryčiais įpiltais į mini-smėlio dėžę. Įmeskite keletą smėlio žaislų, šaukštelių, formelių ir tegu vaikai kasa. Tiesa, geriausia būtų patiesti patogų (lengvai nukratomą) kilimėlį. Vakar kilo mintis, kad visai neblogai būtų su džiūvesėliais pabandyti - net jei ir užkąs mažas vaikas, nebus rizikos užspringti.
  • Siuvinėjimas mažiesiems: iš kietesnio kartono (geriausia, spalvoto) iškirpkite nedideles formas (širdeles, geometrines formas ar kažką panašaus). Didesniam vaikui galite duoti skylamušį (arba pačios tą padarykit) ir išmuškite skylučių toje formoje. Pageidautina - palei kraštelį, bet nėra svarbu. Tada duokit vaikui batų raištelį, kurį gali verti pro skylutes. Atrodo kvailokas užsiėmimas, bet aš Tajui jį duodu vakare prieš miegą. Dažniausiai pradedame kartu, o tada jis jau improvizuoja vienas. Mes turime spalvotas formas ir siūlus, tai jis derina spalvas, išsigalvoja visokius vėrimo būdus...ir nurimsta miegeliui.

3 komentarai:

  1. chm, reiks bandyt pritaikyt praktikoj ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Negalvojau, kad smėlio dėžės gali būti ir kambariuose. Šiaip labai geros idėjos ir atrodo sudominantys žaidimai. Reiks išbandyt su saviškiais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Žiauriai patiko smėlio dėžės idėja! Kažkodėl pati niekada nepagalvojau. :) Bus išbandyta.

    AtsakytiPanaikinti