2009 m. kovo 7 d., šeštadienis

Mamos sportas


Atėjo laikas prisipažinti - ne kokia iš manęs sportininkė, visai ne kokia. Nors užaugau itin sportiškoje šeimoje, pati ilgą laiką sportavau, gimus vaikams mano jėgos ir laikas, ir noras išgaravo. Nors žinau, kad NORINT sportuoti, laiko galima rasti visada, šiuo metu laisvalaikį mieliau leisčiau miegodama.
Praėjusią savaitę pirmą kartą po gimdymo nuėjau pas gydytoją turėdama vieną didelį skundą - nugaros skausmus. Labai tikėjausi, kad suprantingoji gydytoja man išrašys atpalaiduojančius masažus ar dar kažką lengvo ir malonaus. Nusivyliau. Išrašė ji man...pratimų, stiprinančių pačias jautriausias mamos kūno sritis - pilvą ir apatinius nugaros raumenis.

Negaliu pasakyti, kad sportuoti nebandžiau. Nepatinka man neturėti jėgų (kai anksčiau galėdavau bet kokio svorio vaikus užnešti į penktą aukštą), greitai pavargti ir netilpti į patogius drabužius. O labiausiai nepatinka raumenų nuovargis, kuris ypač pasireiškia po nemiegotos nakties. Taigi bandžiau visokių linksmų aerobikų, jogų ir pilates'ų. Apie išėjimą iš namų nelabai mąstau - net jei ir rasčiau sporto grupę, kur galėčiau eiti su Svaja, Tajui ten būtų nuobodu. Taigi, nusprendžiau sportuoti namuose.
Planas puikus - Svajai patinka žiūrėti į šokinėjančią šaltieną-mamą, o Tajų tikėjausi įtraukti sportuoti kartu. Pirmas kartas pavyko (po to dvi dienas skaudėjo visą kūną). Antras kartas buvo sunkesnis - iš pradžių su Tajum ginčijomės dėl to, KOKIUS pratimus daryti. Tada aš padariau klaidą, bandydama parodyti jam kaip TEISINGAI daryti pratimus. Tuomet Tajus pradėjo reikalauti visai kitokių pratimų, nei rodė mūsų sportinis video :) Po penkiolikos minučių ginčo man praėjo noras sportuoti visai...

Taigi, po mėnesio pertraukos ir daktaro vizito, nusprendžiau iš naujo imtis sporto. Bėda ta, kad dabar Svajai nebeįdomu žiūrėti į šokinėjančią šaltieną. Ji nori šokinėti kartu. Radau visai įdomių pratimų, kuriuos galima daryti su mažais vaikais. Taigi, pasiskolindama minčių iš www.fitpregnancy.com štai keletas minčių kaip GREITAI galima pasportuoti su mažu vaiku.

Greitukas nr. 1

Prisiminkite vaikystės šėliones su muzika. Įsimeskit vaiką į nešynę (ar sling'ą), arba tiesiog pasodinkite šalia. Pasileiskit mėgstamą muziką (geriausia - pamaišyti lėtą ir greitą) ir...šokit. Judinkit rankas, kojas, kaip tik jums noris - tegu tai būna improvizacinis šokis.
Šokis yra ne tik geras kardio pratimas, mankštinantis didžiąsias raumenų grupes, bet ir labai pakelia nuotaiką. Šis greitukas YPAČ tinka, jei namie yra didesnis vaikas, kurį turėtų patraukti mamos šėliones.

Greitukai nr. 2: viso kūno stiprinimas

Nors nešiodama vaikus mama automatiškai stiprina viršutinius kūno raumenis, būtinai reikia sustiprinti ir apatinius kūno raumenis, kurie, švelniai tariant, gerokai išsitampo nėštumo ir gimdymo metu. Taigi, keturi pratimukai, kurie padės jums sustiprinti viso kūno raumenis:

Liftas
Laikykite vaiką arba veidu į jus arba nuo savęs. Kojos pečių plotyje, keliai šiek tiek sulenkti, pilvo raumenys įtempti. Sulenkite kelius, stengamasi kad šlaunys būtų lygiagrečios grindims, bet kad keliai neišsikištų toliau kojų pirštų. Palengva ištieskit kelius. Kartokite maždaug 20–25 kartų. Stiprina šlaunis, kelių sausgysles ir užpakalio raumenis.

Atsispaudimas-bučkis
Atsistokit ant keturių. Paguldykite savo vaiką jūsų krūtinės lygyje veidu į save ant didelės pagalvės. Išlaikydama nugarą ir galvą vienoje linijoje (pilvas įtrauktas, užpakalio raumenys įtempti) darykite atsispaudimus. Pasiekus vaikiuką, duokit bučkį. Darykite tai neskubėdama ir kartokite 20-25 kartus.

Atvirkštinis atsilenkimas "ku-kūū"
Atsigulkite ant nugaros ir sulenkite kelius prie krūtinės. Pasiguldykite vaiką sau ant blauzdų. Prilaikydami vaikiuką, darykite atsilenkimą. Sakykite 'ku-kūū', pakeldama galvą, pečius ir nugarą. Kartokite 20-25 kartus.
.

Vaikiškas tiltelis

Gulėdama ant nugaros, sulenkite kelius, pėdos priplotos ant žemės. Pasiguldykite vaiką ant klubų (truputį žemiau bambos) ir tvirtai laikykite. Laikydama galvą ant grindų, pakelkite klubus, kad susidarytų tiesi linija nuo pečių iki kelių. Sustinkite pačiame viršuje - įtempkite užpakalio ir klubų raumenis. LĖTAI grįžkite į pradinę būseną. Kartokite 20-25 kartus.

Beje, labai panašius patarimus man davė ir gydytoja: kas antrą diena padaryti tris serijas po penkiolika atsilenkimų, tris serijas po penkiolika atsispaudimų ir periodiškai daryti pilates pratimą vadinamą plank (atsiremkite ant ištiestų rankų, ištieskite kojas - turite remtis tik ant kojų pirštų ir rankų. Įtempę visus kūno raumenis, ypač pilvo, užpakalio ir šlaunų, laikykite šią pozą bent trisdešimt sekundžių).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą